Heempad Bloemendaalseweg

Ridder van Catsweg
2804 RR Gouda
www.cyclusnv.nl


Contactpersoon:

Andre van Kleinwee, infocentrum: 0182-530826 (van 7.30-10 uur) en daarna op kantoor: 0182-547135 of 06-27572525.


Openingstijden:

Het heempad is altijd toegankelijk.


Ligging en bereikbaarheid:

Het heempad ligt tussen de Bloemendaalseweg en de Prinsesseflats aan de Ridder van Catsweg.

Openbaar vervoer: NS-station Gouda, 10 min. loopafstand of buslijn 73, halte Riethoek.


Toegang:

Gratis. Honden zijn niet toegestaan.


Het heempad werd in 1981 door de toenmalige gemeentelijke plantsoenendienst aangelegd. In 1988 en 1990 volgde een uitbreiding met een vijver en kikkerpoel, respectievelijk een moerasgedeelte met vlonder omringd door dijkjes.

In 1995 werd een houtkade met elzen en rietveld aangelegd en ten slotte kwamen er in 1999 natuurlijke oevers, stinzenflora, schrale graslandjes en inheemse bosplanten langs de beplanting.

Het heempad is nu ruim 3 ha groot en de bezoeker wandelt langs een centraal hoofdpad met inheemse bosplanten en heeft de mogelijkheid van het hoofdpad af te wijken langs vijveroevers, kikkerpoel, (on)kruidakker, moeras of houtkade.

In 2002 is de cirkelvormige vaste-plantentuin omgevormd; van de cirkel is een grote kikkerpoel gemaakt. De rest van het terrein is ingezaaid als kruidenrijk grasland.

Het heempad wordt beheerd door medewerkers van de gemeentelijke groendienst. Men grijpt alleen in als het nodig is. Er is een extensief maaibeheer op de graslandjes, de dijkjes en langs de slootkanten.

 


Faciliteiten:

Elk seizoen vindt er een rondleiding onder deskundige begeleiding plaats (aankondiging in lokale bladen of op www.gouda.nl onder het kopje natuur en milieu). Bij de Gemeentelijke Dienst Publiekzaken, Klein Amerika 20, Gouda, tel. 0182-588322, kan men een uitvoerige wandelgids met routebeschrijving en informatie over de heempadbeplanting aanvragen. Ook als pdf down te loaden van de website Gouda onder inwoners/natuur en milieu.

Het aan het heempad gelegen infocentrum is iedere eerste woensdag van de maand geopend van 14-16 uur. Hier kan men terecht voor alle groene vragen en er zijn boeken en tijdschriften ter inzage. Tevens zijn er een keer per maand in het weekend thema excursies en wisseltentoonstellingen. Er zijn speciale rolstoelsluizen, daardoor is het heempad toegankelijk voor rolstoelen.


« terug naar overzicht tuinlocaties