Heemtuin Muntendam

Nieuweweg 127,
9649 AD Muntendam
www.heemtuinmuntendam.nl


Contactpersoon:

Wietske Trausel, 06-57 943 100

Mirjam Schepel, 06-24 954 563
 


Openingstijden:

Het natuurpark is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De Heemtuin waar zich het bezoekerscentrum en het paviljoen bevinden is iedere dag en het hele jaar open van 10-17.00 uur. In de zomermaanden zijn we van vrijdag tot en met zondag langer open.


Ligging en bereikbaarheid:

De Heemtuin Muntendam ligt aan de westkant van het dorp, richting Tripscompagnie. Openbaar vervoer: vanaf NS-station Groningen buslijn (1)74, halte ’t Loeg in Muntendam, 15 min. lopen.


Toegang:

Gratis. Honden zijn welkom (aangelijnd), met uitzondering van het begrazingsgebied


De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen beslaat ongeveer 50 hectare en bestaat feitelijk uit 4 onderscheiden gebieden, die ieder hun eigen geschiedenis en karakteristiek hebben. De ‘oude’ Heemtuin dateert van 1982 en was oorspronkelijk een door bomen omzoomde schapenweide, die omgetoverd is in een gevarieerd natuurbos met o.a. een heideveld en vijver waar de ronde zonnedauw en orchideeën groeien, en het stinzenbos. Een aantal jaren later is het uitgebreid met een boomgaard met hoogstam fruitbomen van oude rassen en de bijenstal. Het natuurontwikkelingsgebied is 10 jaar later ontstaan. Het beslaat een oppervlakte van 3,5 hectare voormalig landbouwgebied dat afgegraven en verschraald is. Er zijn vijvers gegraven en er is reliëf aangebracht. In dit gebied mag de natuur haar gang gaan en grijpt de mens niet in. Het gebied heeft zich van een pioniersvegetatie ontwikkeld tot een heide- en berkvegetatie. Planten uit de oude heemtuin zijn overgewaaid, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en orchideeën. Midden jaren negentig is begonnen met de bouw van een duurzaam gebouwd bezoekerscentrum en de aanleg van een cultuurtuin rondom dit gebouw. Een deel van de tuin is de zogenoemde kruidentuin, aangelegd in de vorm van een insect en beplant met geneeskrachtige kruiden, verfkruiden en een vlinderborder. Verder zijn er een koude kas en een moestuin met oude groentes. Ook zijn er twee educatieve tuinen voor kinderen: de kleuter-ontdek-tuin en de kleine beestjestuin. Het nieuwste en tevens grootste gebied, Tussen de Venen, dateert van 2005 en heeft een oppervlakte van 40 hectare. Het is in bezit van Staatsbosbeheer, maar wordt door de Heemtuin onderhouden. Ook dit gebied was voormalig landbouwgrond en is afgegraven en verschraald. Het is spiegelbeeldig aan het natuurontwikkelingsgebied ingericht met vijvers en reliëf. Hier wordt echter wel ingegrepen in de natuur: een deel van het gebied wordt begraasd met geiten en schapen om het open te houden. Een ander deel wordt ontwikkeld tot prehistorie. Grenzend aan de nog in gebruik zijnde akkerland wordt een gebied van 3 hectare beheerd door Stichting Werkend Trekpaard Groningen: hier worden oude landbouwgewassen op de oude manier gezaaid en geoogst.
 


Faciliteiten:

Het paviljoen en het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10 uur tot 17 uur en in de zomermaanden van vrijdag tot en met zondag tot 20.00 uur. In het restaurant is goede koffie, espresso en cappuccino, thee met iets lekkers erbij te krijgen. We hebben een kleine kaart met diverse heerlijke (lunch) gerechten en streven ernaar in het seizoen ook producten uit de tuin op de kaart te zetten. Daarnaast verzorgt de heemtuin beleidsdagen en teamdagen. Ook is de Heemtuin een unieke trouwlocatie. Het bezoekerscentrum en paviljoen is gedeeltelijk opgetrokken uit leem en stro in het kader van duurzaam bouwen. Het ontwerp is van architect Dries de Jong. Het gebouw, in de vorm van een bij, heeft een vegetatiedak. In het bezoekerscentrum zijn folders, informatiegidsjes e.d. verkrijgbaar. Hier liggen ook natuurboeken en tijdschriften ter inzage. Er worden tentoonstellingen en cursussen gegeven. De Heemtuin organiseert jaarlijks diverse evenementen ook in combinatie met een aantal partners. In de winkel zijn streekproducten, ansichtkaarten en diverse cadeauartikelen te koop. De Heemtuin is ook een prima locatie voor kinderfeestjes en voor natuur- en milieuactiviteiten voor kinderen.


« terug naar overzicht tuinlocaties