In het voorjaar erop uit

In het voorjaar ‘Erop uit’

Touren over het weidse Friese platteland en in de beschutting van Gelderse bossen. De stinzenflora routekaart (zie hiernaast) laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. In een soort möbius beweging in oostelijke of westelijke richting zijn diverse tochtjes mogelijk. Een struin kan bijvoorbeeld beginnen in Jelsum, gevolgd door Koarnjum, Stiens, Frjentsjer en Easterein. Vandaar richting Raerd, om via Ljouwert, Feanwâlden, Kollum te bezoeken. Een möbius is het symbool van oneindigheid, starten kan op eigen gelegenheid en vanaf elk gewenste locatie. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst van groepen in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een struin door de stinzenflora-tuin. Tip om te overnachten: heerlijk tot rust komen door onderweg te overnachten in een van de vele Friese B&B’s.

Stinzenflora hotspot buiten Friesland: In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt.

Uniek authentiek arrangement

Met de Friese paardentram langs stinzenflora op historische locaties. Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. De landgoederen Dekema State in Jelsum en Martenastate in Koarnjum, en Stinze Stiens, de Vlaskamp-parktuin bij het Doktershûs vlak bij de oude St. Vituskerk, zijn samen fraaie voorbeelden van historische locaties met een rijke stinzenflora. Het hele seizoen door is er veel te genieten van deze vroege voorjaarsbodes.

Op 8 april 2017 kunt u meegenieten tijdens een ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.

Programma

Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek vindt plaats bij Pakhûs SOLO in Stiens om 10.30 uur. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens.

Kosten arrangement: € 39,50 per persoon. Reserveren is noodzakelijk via http://www.stinzestiens.nl/nieuws/agenda/. Locaties, contactgegevens, programma's deelnemers aan de Stinzenflora-monitor, op dit moment*: Dekema State Jelsum.

8 en 9 april Museumweekend, 22 april Voorjaarsfair: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website (www.dekemastate.nl), Hackfort Vorden (Gelderland). Vrij toegankelijk (https://www.natuurmonumenten.nl/een-zee-van-bloemen), Jongemastate Raerd. Vrij toegankelijk (www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Park-Jongemastate), Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. (www.martenastate.nl) Activiteiten: Wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website van It Fryske Gea http://www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/Martenatuin Frjentsjer. Vrij toegankelijk van ‘s morgens 8.00 u tot 18.00 u. (www.martenatuin.nl). Pastorietuin Easterein. Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in februari: 25-26, in maart: 4-5 en 11-12. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting op vertoon van lidmaatschapskaart. Data kunnen wijzigen naar gelang de weersomstandigheden (met name inzake de bollen). Laatste info staat op de Facebookpagina: De Pastorietuin te Easterein.(www.facebook.com/pastorietuineasterein/) Philippusfenne, Kollum. Openstelling maart en april na telefonische afspraak: 0511-451461 (www.philippusfenne.nl) Schierstins Feanwâlden. Voor openingstijden en activiteiten zie de website, (www.schierstins.nl) St. Vitus kerkhof Stiens. Vrij toegankelijk (www.pgstiens.nl/Organisatie/De+kerken+en+pastorieën/De+Grote+of+Sint+Vituskerk) Stinze Stiens (Doktershûs). Dit jaar voor het eerst op afspraak via stinze.stiens@icloud.com: groepen (vanaf 8 personen), ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO voor een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’, met stinzenstruin door de tuin. € 5 p.p. ‘Open tuindagen’ (toegang gratis), zie de kalender op de Stinzenflora-monitor.(www.stinze-stiens.nl/Stinzenflora-monitor). Voor overige terreinen in Fryslân met stinzenflora zie www.stinzenflorafryslan.nl *Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.