Nieuws

29 oktober 2017

ReŁnie cursisten Ecohovenier

Vrijdag en zaterdag, 15 + 16 september 2017, vond op Texel de eerste reünie van oud-cursisten van de opleiding ecologisch hovenier plaats. Ca. 40 mensen - deelnemers van tot nu toe 5 afgeronde edities, de vaste docenten Heilien Tonckens en Marcel Rekers, de mede-organisatoren /initiatiefnemers van de cursus, Marianne van Lier en Willy Leufgen - genoten op de beide dagen fietsend en wandelend in 4 kleinere groepen van de unieke natuur- en cultuurdiversiteit van het waddeneiland. Op vrijdag fietsten en wandelden ook twee vertegenwoordigers van de opleidingspartner TerraNext mee over het eiland. En natuurlijk hadden we, tegen elke voorspelling in, behoorlijk geluk met het weer!


Verslag met foto's en filmpjes

Vrijdagmiddagexcursies 13.30 - 16.30 uur

 

We startten bij de boot, met de fiets naar Den Hoorn, terras/theaterrestaurant De Toegift/Klif 12 Foto-album (foto's van Marjan Deurloo en Marianne van Lier). Vandaar fietsten we in vier groepen naar de verschillende startpunten van de wandelexcursies:

 

1. wandeling met Marcel Rekers door de goed beheerde duinen (maaibeheer) langs het westelijke Horsmeertje, over een hoog duin naar het bijzonder dynamische Horsgebied (spontane duinvorming). Fotoalbum (Foto's van Floris Poppe). Kleine picknick en rustpauze, samen met groep 2 in een wat ouder duingebiedje op de Hors. Gezamenlijk onder dreigende lucht terug naar de fietsen en door een gestaag vallend regentje naar Paal 12 (avondmaaltijd).

 

2. wandeling met Marianne van Lier langs het oostelijke Horsmeertje en vanaf de Hors met Marcel en zijn groep naar Paal 12. Fotoalbum;(foto's van Anneke Rodenburg) Fotoalbum (foto's van Marianne van Lier). Fotoalbum (Tineke van Hessen)

 

3. wandeling met Heilien Tonckens via het spannende paadje achter het Geulmeertje (is pas vanaf 1 september weer toegankelijk vanwege de daar broedende lepelaars) tot aan het Grote Vlak. Hier is het een kleine omweg naar strandpaviljoen Paal 9 (bietenballen!). Vandaar via het graspad langs de Moksloot met mooie uitzichten op de hoge duinen (Loodsmansduin) en daarna direct langs de altijd zeer vogelrijke Mokbaai terug naar het beginpunt (tussendoor nog fraai uitzichtpunt over het Geulmeertje). En dan ook naar Paal 12 op de fiets.

 

4. wandeling met Willy Leufgen door het landschappelijk fraaie begraasde duingebied De Bollenkamer. Veel heide (struikhei, kraaiheide en dophei). Over een hoog duin (uitzicht) naar het strand. Via het strand (2 km) naar Paal 9. Mogelijkheid iets te eten of drinken. Via een andere route (die wij Ierland noemen, omdat het landschap ons daaraan herinnert) en het uitzichtpunt op Loodsmansduin (hoogste voormalige bunker) weer terug naar Den Hoorn. Fotoalbum van Tiny Schut  

 

 

Zaterdag 16 september, fietsexcursies 9.00 -16.30 uur 

 

1. Natuurlijk Texel. Via Waalenburgerdijkje fietsten we dwars over het oude land van Texel naar de Slufter – struinwandeling door de Slufter naar het strand; we zoeken de échte oeverzwaluwwand. Daarna wandelden we door de Muy terug naar het beginpunt. En fietsten we door de duinen naar Paal 21 (strand, lunch). Voor een gepland bezoek Ecomare was niet voldoende tijd; via het bos naar De Vermaning in Den Hoorn. Fotoalbum (foto's van Floris Poppe). Fotoalbum van Tiny Schut

Begeleiding door Marcel Rekers

 

2. Cultuurhistorisch Texel. Na een bezoekje aan een mooie boomgaard (met veel walnotenbomen), maken we een wandeling op de Hoge Berg (tuinwalletjes, Georgische begraafplaats, Zandkuil, Doolhof), fietsen we via het Skillepaadje naar Oudeschild en bezoeken daar de vissershaven. Na de lunch stappen we op de garnalenboot en zien we de zeehonden op de platen in de Waddenzee. 

Begeleiding door Heilien Tonckens      Fotoalbum (foto's van Marjan Deurloo); Foto's van Tineke van Hessen

 

3. Speels Texel. We fietsten na een bezoekje aan de speelplek in de Doolhof naar de Zelfpluktuin en bezoeken daarna het kleine museum van Maria Roelofsen in Den Burg (met haar inspirerende jutkunst). Verder naar de zwemvijver en het speelse avontuurlijk terrein van het Tenthuis (filmpje) naar het strand. We verzamelen materiaal en bouwen daar onze Strandindiaan.

Fotoalbum (foto's Anneke Rodenburg)

Fotoalbum (foto's Michiel Coesel)

Filmpje (Marianne van Lier)

Begeleiding door Marianne van Lier

 

4. Lekker eten en drinken op Texel. Ook zonder een winkel in te gaan kun je op Texel heel goed een maaltje bij elkaar scharrelen. Er staan heel wat grappige huisjes en hutjes langs de weg waar je verse producten kunt kopen en ook op veel boerderijen kun je terecht voor ‘direct van het land-producten’ (schapenkaas en lamsham bijvoorbeeld). En dan ben je nog niet in de Zelfpluktuin geweest en heb je de heerlijke biertjes in de Texelse Bierbrouwerij nog niet geprobeerd en de cranberry chutney van De Bonte Belevenis! We maken een mooie fietstocht langs een deel van die lekkere plekken en nemen ook het een en ander mee voor de afsluitende ‘borrel’ in de Vermaning op De Diek in Den Hoorn.

Begeleiding door Willy Leufgen

 


Meer nieuws in het nieuwsarchief »