Tijdschrift Oase

Tijdschrift Oase

Het tijdschrift Oase verschijnt sinds 1991 vier maal per jaar, steeds aan het begin van een nieuw seizoen. Oase biedt ruimte aan alle vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen om hun kennis en ervaringen met anderen te delen. Een abonnement op Oase kost 30 euro per jaar en kan op elk gewenst moment ingaan.

 

Redactie en vormgeving: Machteld Klees, Bureau Zonneklaar, Dieren

 

Abonnee worden?


Kennismaken?

Wilt u eerst eens kennismaken met Oase? Dat kan. U kunt eenmalig een proefnummer aanvragen voor €5,- incl. verzendkosten. (voor België €10,-, incl. verzendkosten).

Stuur een email met uw adres en als onderwerp 'proefnummer' naar m.klees@bureau-zonneklaar.nl en wij sturen u het nummer met de betalingsgegevens op.

 

 


Herfstnummer 2023

Leve de distels! In de Botanische Tuin Domies Toen vinden diverse distels een plek, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Seizoenen. "De lege seizoenen vrees ik nu meer dan ooit", Tineke Heidenis; Prachtframboos of 'Salmonberry', Deyke van Donkelaar; Dieren en distels, Jan Jaap Boehlé; Planten voor warme, droge zomers, Martin Stevens; Zeggen in de tuin, planten die wat meer aandacht in de tuin verdienen, Roland Brakel; Akkerdistel, Jan Jaap Boehlé i.s.m. Machteld Klees; Om te lezen: Darwins klimplantenboek, recensie van Pieter Jansma; Duurzaam snoeien met respect voor plant en dier, recensie van Connie Ettema; Oase Netwerkdag zaterdag 7 oktober in Gouda!

 

 

 

 

 

 

 


Zomernummer 2023

De stem van slangenkruid - Planten aan het woord dankzij nieuwe media, Machteld Klees in gesprek met kunstenaar Chantalla Pleiter; Wilde kamperfoelie of 'Kaper-Folie', Deyke van Donkelaar; Vlinders en klimaatverandering, Kars Veling; Teken in de tuin, Nynke Terpstra; Slangenkruidbij als icoon, Machteld Klees in gesprek met Peter Alblas, CNME Maastricht; Zwijntje, verhaal van Tineke Heidenis; Tijdelijke natuur in Rijkevorsel, Michel Geys; Hoe maak je wilde bijen blij? Over de 10 planten waar de meeste soorten wilde bijen op gezien werden; Om te lezen: Jeugdbondsuitgeverij; Mijn 1000 soorten tuin, recensies van Machteld Klees; Veldboeket met kort nieuws en nieuws over het Oase Netwerk.

 

 

 

 

 

 


Lentenummer 2023

Schepping - een halve eeuw spelen met de natuur, Drents avontuur van oud-Utrechtenaar Eef Arnolds;  Over Holwortel, Boonkens-Holwortel en Geel Aert-roock, nooit meer verwarring over vingerhelmbloem, holwortel en gele helmbloem, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Lente in de vijver, Tineke Heidenis; Hoe mooi kan een klein weitje zijn, in het Friese Stiens: stinzenplanten gecombineerd met inheemse wilde planten, Willem van Riemsdijk; Wilde bloemen in de boomgaard?, Hoe zit het met de concurrentie voor het bloeiende fruit?, Jeltje Stam; Herbarium Frisicum, Toevluchtsoord voor botanisch erfgoed, Machteld Klees in gesprek met Erik van den Ham en Karst Meijer; Paardenbloemen bekeken, eveneens een bijdrage van Machteld Klees, Erik van den Ham en Karst Meijer.

  

 

 

 

 


Winternummer 2022

Heemtuin Rucphen, al 40 jaar een 'Paradeske', artikel van Jan Nuijten en Kees Verbocht; Historische beplanting op oude buitenplaatsen, Deyke en Ruurd van Donkelaar; Het geheime plekje, Orthopedagoge Ilse Vonder n.a.v. een Springzaad-excursie naar Freiburg, ZW-Duitsland; De schaduwzijde van potgrond, Karin Bodewits; Invasieve exoten: Tuin er niet in!, een artikel van Michiel Verhofstad & Baudewijn Odé; Biodiversiteit voor twijfelaars, van ecologisch tuin- en landschapsarchitect Michel Geys; Klimop - bijdrage van Jan Jaap Boehlé; Rewilding in Nederland, boekrecensie van Pieter Jansma; Zelf eetbare paddenstoelen kweken, boekrecensie van Pip Gilmore; Hobby, column van Tineke Heidenis; Veldboeket: over de afsluiting van de Floriade in Almere, de Eerste Oase Netwerkdag en Buitenplaats Wester-Amstel zoekt vrijwilliger voor stinzentuin. 

 

 

 

 
Oase herfst 2022