Activiteiten14 februari - 9 april
Bloembollententoonstelling Hortus Leiden

Bloembollen staan centraal met een kleine tentoonstelling. Dit keer over wat gewoonlijk oneerbiedig 'bijgoed' wordt genoemd: alle bollen die geen tulp, narcis of  hyacint zijn. Bij deze expositie gaat het om de details - wat zijn die bloeiende bollen prachtig van dichtbij! www.hortusleiden.nl


19 november 2016 - 29 oktober 2017
Expositie Uyt Eygen Ervarentheyd

Op zaterdag 19 november 2016 is in het Zeeuws Museum in Middelburg een tentoonstelling geopend over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Deze stadgenoot die 400 jaar geleden is geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre.

METAMORPHOSIS NATURALIS

Terwijl Goedaert zich gedurende zijn leven bekwaamt in het fijnschilderen, wordt hij een meester in het nauwkeurig waarnemen van gedaanteverwisselingen bij vliegen, maden, rupsen en kevers. Ieder stadium - van eitje, via rups en pop tot vlinder - fascineert hem. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. Het bevat de vroegste vermeldingen in woord en beeld van meer dan honderd insectensoorten die voorkomen in Zeeland en Nederland. Zo legt Goedaert met zijn werk een basis voor wat later een eigen vakgebied zou worden: de entomologie. Meer informatie.

 


11 februari - 14 mei
De Stinzenstruin in 2017

Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. In februari bloeien de Sneeuwklokjes al en Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen (actuele bloeigegevens www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/). De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland en is actief van 11 februari - 14 mei 2017 op de website http://www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/

Lees hier veel meer over de stinzenstruin! 


16 en 17 april (Pasen) + za./zo. 22 en 23 april, 11 - 17 uur
Opentuindagen Warande 'Bloeiende stinzenplanten'

De Warande is een schaduwtuin in de bossen van het landgoed Keppel in Laag Keppel bij Doetinchem. Hier wordt al 20 jaar geëxperimenteerd met stinzenplanten, schaduwplanten en bostuinieren: een nog vrij onbekende, historische én ecologische vorm van tuinieren onder oude bomen en struiken. 

Opentuindagen van 11-17 uur met een lezing (bij mooi weer: rondleiding) om 14 uur door Trudi Woerdeman. Entrée voorjaar €4,- pp. incl. koffie/thee. Vaker komen om de metamorfose van onze stinzentuin mee te maken? Welkom! We bieden een abonnement aan voor €6,-. Met een abonnement heeft u onbeperkt toegang (incl. koffie) op onze opentuindagen in 2016! U kunt een abonnement aanschaffen via onze webshop. Adres: Jan de Jagerlaan 2, Laag Keppel, www.dewarande.nl


11 april, aanvang 20.00 uur
Ontmoetingen in Augustus

In de Watertoren van Villa Augustus vindt vanaf half februari een nieuwe reeks Ontmoetingen in Augustus plaats. Warme, inspirerende avonden vol filosofie, poëzie en… garnalen!

Tijdens de 3e ontmoeting van 11 april staat de poëzie van Toon Tellegen centraal. Begeleid door een caleidoscopische, poëtische, soms onheilspellende soundtrack van gitarist en componist Corrie van Binsbergen, leest Tellegen zijn gedichten voor. Na een kort concert bevraagt Bas Kwakman, directeur van het Poetry International Festival, hen over hun bijzondere samenwerking: hoe verweven zij tekst en muziek? Wat is hun werkwijze? Aanvang: 20.00 uur Toegang: € 10,- per avond (inclusief drankje) Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11. 

Meer informatie over het programma 


16 april, 14.00 uur
Heempark 's-Hertogenbosch, lente-excursie

Hopelijk precies op tijd om de Voorjaarsbloeiers te bekijken. We mogen aannemen dat Bosanemoon, Boshyacint, Speenkruid, Lelietje-van-dalen, Daslook en Hondsdraf in bloei staan. Hopelijk zijn de Sneeuwklokjes dan nog niet uitgebloeid. Omdat de bomen nog enigszins kaal zijn, zijn de vogels goed zichtbaar, neem dus een kijker mee. Warme kleding en stevige schoenen aanbevolen. 


22 april, vertrek 6.00 uur
Vroege Vogelexcursie naar het Adriaan Tripbos

 o.l.v. J. de Vries. Vertrek vanaf de parkeerplaats van de heemtuin, Nieuweweg 127, 9649 AH Muntendam. Meer info.


22 en 23 april, 11.00 - 16.00 uur
Voorjaarsevenement Haarlemmer Kweektuin

Bijzondere planten, heesters, zaden, tuinmaterialen voor elke soort tuin. Daarnaast kinderactiviteiten, informatie, terras. Kleverlaan 9, Haarlem. Info: 023-5114702


za./zo 29 en 30 april, 11 -17 uur
Wilde tulpen en late stinzenplanten

Opentuindagen De Warande,

zie hier voor verdere informatie en de activiteiten "Bloeiende stinzenplanten" eerder in april.


29 april, 27 mei, 10 en 24 juni
Open Moeras- en Stinzenplantentuin Westbroek

Wim en Marianne Baas, Kerkdijk 126, 3615 BJ Westbroek, tel. 0346-281485 


Zaterdag 29 april en zondag 30 april

Kom Lentetuinen kijken in o.a Groningen, wij doen ook mee met de Lentetuinenmarathon van 'Het Tuinpad Op'. Meer tuinen vind u op www.hettuinpadop.nl en over ons en de tuin meer op onze eigen website. 

Kwekerij De Beemd, Tuin & Theetuin, Oudendijk 25 in Warffum www.kwekerijdebeemd.nl, tel: 0595-424589


7 mei, 13.00 - 15.00 uur
Workshop Maak je eigen biotoop

Onder begeleiding van het Groenlab maak je je eigen mini-ecosysteem in een fles. Eenmaal gemaakt heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Info en inschrijving


7 mei, 10.00 - 18.00 uur
Plantenruilbeurs Hof ter Saksen, Beveren (B.)

Op deze plantenbeurs worden plantenliefhebbers in de gelegenheid gesteld hun planten te verkopen of te ruilen. Dat geldt zowel voor eenjarigen, vaste planten, struiken, bomen, water- en kamerplanten.

Meer info.


14 mei, 14.00 uur
Voorjaarsexcursie door het heemgroen

Mei-excursie vanaf de werkschuur van de heemtuin, Kale Jonkerpad in de Goudse Hout. Uiteraard veel aandacht voor het voorjaars-heemgroen. Meer informatie: www.heemtuingoudsehout.nl