27 mei, 10 en 24 juni

Wim en Marianne Baas, Kerkdijk 126, 3615 BJ Westbroek, tel. 0346-281485

1 juni, 18.00 uur
Avondwandeling door de Schipborger Strubben

Onder leiding van Kees van Son (SBB).
Vertrek vanaf de P van de Heemtuin, Nieuweweg 127, 9649 AD Muntendam, Tel.: 0598-632770, info@heemtuinmuntendam.nl

Zondag 11 juni, 10.00 - 16.00 uur
Open dag biologisch dynamisch kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

Op zondag 11 juni zet biologisch dynamisch kruidenbedrijf Het Blauwe Huis vanaf 10 uur haar deuren open voor het publiek. Dit jaarlijks terugkerende evenement belooft weer een mooie dag te worden voor jong en oud. Er valt van alles op het erf te beleven, zoals rondleidingen, lezingen over de biologisch-dynamische kruidenteelt, poppenkast en natuurlijk livemuziek. Kom langs en geniet!

Dit jaar staat de open dag in het teken van “Drentse Blaadjes, Franse Kruiden”. ‘Drentse Blaadjes’ is een kruidenmengsel voor thee, ooit ontwikkeld door de initiatiefnemer van Het Blauwe Huis, Trees Boeke. Met dit thema vieren we ook de banden van ons bedrijf met het Franse ‘L’Herbier du Diois’.

Zoals gewoonlijk presenteren zich enkele andere BD-bedrijven zich met hun producten: De Vrolijke Noot met aardbeiplanten, bessenstruiken en fruitbomen, De Naoberhoeve met zuivelproducten, Mts Santing Meyling met dagverse Demeter aardbeien en Sonnenclaer, de bekende biologische ijsboerderij uit Fluitenberg.

Voor meer informatie over het programma en bereikbaarheid, ga naar onze website http://www.stichtinghetblauwehuis.nl/.

12 - 17 juni
Tweede O'FEST - Festival van het Tuinontwerp

Voor de tweede keer vindt in Nederland het O’FEST plaats, het Festival van het Tuinontwerp. Deze manifestatie wil zich inzetten om de creatieve grenzen van het tuinontwerp te verleggen, zoals dat nu bestaat en overgeleverd wordt. Om ontwerpers in welke zin of richting dan ook, een brede stimulans aan te bieden.  Dat betekent dat het festival een onderzoekende blik zal richten op de raakpunten en cross-overs met de kunsten, de wetenschap, de filosofie, de sociologie en andere disciplines. Met als doel het tuinontwerp meer betekenis te geven en vooral levendiger en actueler te maken waar kan en te behouden en te versterken waar dat nodig is. In de loop van de volgende jaren zal dit doel en streven nog worden uitgebreid.

Elke dag in het O’FEST heeft een ander thema en kent een aparte invulling. Zo komen in het kort aan bod:

-          Maandag 12/6: Openingsavond met sprekers over Engagement;

-          Dinsdagmiddag 13/6: Workshop Cross-over met kunstenaars van Wall-Painting;

-          Dinsdagavond 13/6: Seminar over Buiten Gewone Projecten;

-          Vanaf dinsdagochtend 13/6: Workshop beplantingsplan Sprengenpark;

-          Woensdagochtend 14/6: donderdag en vrijdag: Workshop De Laatste Tuin;

-          Woensdagmiddag en avond 14/6: Symposium De Laatste Tuin;

-          Donderdagmiddag en avond 15/6: De Hommage Marathon;

-          Vrijdag 16/6: Paneldiscussie ‘Tuin - Kunst’;

-          Zaterdagochtend 17/6 Lezing over De filosofische Wandeling;

-          Zaterdagmiddag 17/6: Excursie met De filosofische Wandeling;

-          Zaterdagmiddag 17/6: Afsluiting van het Festival met presentaties werkgroepen.

Het gedetailleerde programma is te lezen op www.ofest.nl. Alle onderdelen vinden plaats in het ACEC gebouw, Roggestraat 44 te Apeldoorn. Reserveren is verplicht en zeker aangeraden gezien het beperkt aantal plaatsen bij sommige activiteiten. Het O’FEST is een organisatie van |het ontwerp instituut|.

19 november 2016 - 29 oktober 2017
Expositie Uyt Eygen Ervarentheyd

Op zaterdag 19 november 2016 is in het Zeeuws Museum in Middelburg een tentoonstelling geopend over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Deze stadgenoot die 400 jaar geleden is geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre.

METAMORPHOSIS NATURALIS

Terwijl Goedaert zich gedurende zijn leven bekwaamt in het fijnschilderen, wordt hij een meester in het nauwkeurig waarnemen van gedaanteverwisselingen bij vliegen, maden, rupsen en kevers. Ieder stadium - van eitje, via rups en pop tot vlinder - fascineert hem. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. Het bevat de vroegste vermeldingen in woord en beeld van meer dan honderd insectensoorten die voorkomen in Zeeland en Nederland. Zo legt Goedaert met zijn werk een basis voor wat later een eigen vakgebied zou worden: de entomologie. Meer informatie.