17 + 18 juni, 24 + 25 juni, 11.00 - 17.00 uur
Het Tuinpad op!

Deze dagen kunnen tuinliefhebbers in Noord Nederland en NW-Duitsland zonder een afspraak te maken een aantal tuinen bezoeken. Print hier een lijst van deelnemers: www.hettuinpadop.nl

v.a. 22 juni
Meten = weten!

Meten is weten! Dat wist wetenschapper Christoforus Buys Ballot al toen hij in 1854 op Sonnenborgh het KNMI oprichtte. In de tentoonstelling Meten = weten! Het observatorium van Buys Ballot kom je alles te weten over Buys Ballot, hoe hij het weer voorspelde en hoe de weerkunde zich daarna ontwikkelde. Bekijk het weer in de toekomst en doe zelf een weersvoorspelling met echte data uit het weerstation. Vanaf 22 juni a.s. op de Sonnenborgh. Bij de start van de zomer opent Sonnenborgh – museum & sterrenwacht een tentoonstelling over het weer. Sonnenborgh is hiervoor bij
uitstek de plek: hier richtte Buys Ballot het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) op en maakte hij als eerste in Nederland een weerbericht.

2017 is een uitgelezen jaar om deze tentoonstelling te openen: op 10 oktober 2017 is het 200 jaar geleden dat Buys Ballot geboren werd.
Meten = weten! is voor 8 jaar en ouder.

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht, Zonnenburg 2, T: (030)- 820 1420, info@sonnenborgh.nl, www.sonnenborgh.nl,
Open: dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur.

Vrijdag 23 juni, 20.00 - 23.00 uur
Midzomeravond Hof ter Saksen

Een gezellige midzomeravond in Hof ter Saksen. Combineer deze uitstap met de dubbelexpo Beeldig Hof ter Saksen 14 ‘Le Nouvel Observateur’, Bluesgrassband Ellis, snuisterwandelingen in de tuin, en de natuurexpo ‘Als kruiden fluisteren…’ Breng je vrienden en familie mee!
Heel erg welkom !

Hortus ter Saksen VZW, Haasdonkbaan 101, 9120 B-Beveren, info@hortus-ter-saksen.be

Open Moeras- en Stinzenplantentuin Westbroek

Wim en Marianne Baas, Kerkdijk 126, 3615 BJ Westbroek, tel. 0346-281485

8 en 9 juli, 13.00 - 17.00 uur
Landelijke Open Imkerij Dagen

Met de Landelijke Open Imkerijdagen is Dekema State in Jelsum (Friesland) ook te bezoeken tussen 13 - 17 uur.

Zoals gewoonlijk kunnen er kaarsen worden gemaakt, wordt er geschminkt, is de ijsboer aanwezig met honingijs, wordt er poppenkast gespeeld, en is het dus feest voor de kinderen. Verder zijn er demonstraties honing slingeren en uitleg over de bijenvolken en het materiaal. Ook is er een demonstratiekast waarin de bijen op de raat kunnen worden bekeken. Zet het in je agenda en wees welkom! Vrije toegang tuin en demonstraties, toegang State 1,-- euro. Dekemawei 5, 9057 LC Jelsum

Tel.: 058-2570020  Meer informatie

8 september, 9.30 - 16.00 uur
Congres Ecologisch Groenbeheer

Buginn, design for nature, organiseert in samenwerking met Vakgroep Wilde Weelde het Congres Ecologisch Groenbeheer: “Kansen en mogelijkheden in de hedendaagse leefomgeving voor de biodiversiteit van berm en plantsoen”. Vrijdag 8 september 2017 in de Tuinen van Appeltern.

19 november 2016 - 29 oktober 2017
Expositie Uyt Eygen Ervarentheyd

Op zaterdag 19 november 2016 is in het Zeeuws Museum in Middelburg een tentoonstelling geopend over het levenswerk van Johannes Goedaert (1617-1668). Deze stadgenoot die 400 jaar geleden is geboren, was niet alleen een kundig fijnschilder maar ook entomoloog avant la lettre.

METAMORPHOSIS NATURALIS

Terwijl Goedaert zich gedurende zijn leven bekwaamt in het fijnschilderen, wordt hij een meester in het nauwkeurig waarnemen van gedaanteverwisselingen bij vliegen, maden, rupsen en kevers. Ieder stadium - van eitje, via rups en pop tot vlinder - fascineert hem. Drieëndertig jaar lang kweekt, bestudeert, tekent en beschrijft Goedaert de wonderlijke insectenwereld. Aan het eind van zijn leven legt hij zijn ontdekkingen en bevindingen vast in zijn driedelige boek Metamorphosis Naturalis. Het bevat de vroegste vermeldingen in woord en beeld van meer dan honderd insectensoorten die voorkomen in Zeeland en Nederland. Zo legt Goedaert met zijn werk een basis voor wat later een eigen vakgebied zou worden: de entomologie. Meer informatie.