Nieuwste publicaties

In deze rubriek bieden wij de lezer chronologisch een keuze aan relevante publicaties/media in de sfeer van het natuurrijke tuinieren, uitgesplitst in vier categorieen: boeken/brochures, artikelen, dvd's en websites. We hebben ons beperkt tot (heem)tuinliteratuur (aanleg en beheer).
Dus:
• geen flora- en fauna determinatieboeken, hoe belangrijk ook,
• geen specifieke literatuur over biotoopbeheer,
• geen vegetatiekundige achtergrondinformatie,
• geen – hoe informatief en mooi ook – catalogi en brochures van kwekers en tuinprojecten.
 

Hiervoor kunt u bv. raadplegen:

 

Hieronder staan de 5-6 meest "Actuele publicaties".

In de rubriek "Artikelen" vindt u uitsluitend artikelen uit andere vak- en dagbladen in de sfeer van het natuurrijke tuinieren en artikelen over Stichting Oase en haar activiteiten.

Artikelen die verschenen zijn in Oase vindt u in de rubriek tijdschrift Oase.

Kijk hier voor publicaties over Springzaadthema's.

In het winkeltje kunt u een aantal 1e en 2e hands boeken bestellen. Boek/brochure

Das Naturgartenbaubuch – nachhaltig denken, planen, bauen

Das Naturgartenbaubuch, deel I en II, ISBN978-3-9818573-1-3, Naturgarten Verlag, Ottenhofen, 2017, bestellingen via de boekshop www.reinhard-witt.de. Prijs: per deel € 54,95; beide delen samen € 99,50.

Het nieuwe Naturgartenbaubuch (de naam dekt de lading niet werkelijk, het is veel meer) is niet een flink boek zoals Reinhard Witt’s ‘klassieker’ met dezelfde titel uit 2003; 14 jaar later heeft Reinhard in zijn intensieve leven natuurlijk meer dan twee keer zoveel kennis en ervaring opgedaan en dus verwerkt in twee lijvige boeken van elk 2 kg(!) zwaar, formaat A-4 aan de ruime kant, elk 408 blz. dik en in totaal 2.825 foto’s rijk! Al ben je niet gefixeerd op cijfertjes, de boeken van Reinhard Witt verleiden je er gewoon toe…

Verder lezen »
 
Artikel

Drachtplanten en wilde bijen

Geschikte drachtplanten zijn belangrijk voor bijen, bovendien kun je in eigen tuin een heleboel doen om de bijen naar de zin te maken. Deze pdf geeft een goed overzicht van de geschikte planten in de tuin.

Klik hier om het artikel te lezen »
 
Artikel

Over wilde bijen in de tuin

Lezing over wilde bijen door Arie Koster tijdens het voorjaarsevenement in de Botanische Tuinen.

Wat zijn wilde bijen eigenlijk? Hoe leven ze? Welke maatregelen kun je zelf treffen? 

Klik hier om het artikel te lezen »
 
Boek/brochure

Natur für jeden Garten - 10 Schritte zum Natur-Erlebnis-Garten

Dr. Reinhard Witt, Naturgarten-Verlag Ottenhofen, 2015 (2e editie)

"Een nieuw boek van Reinhard Witt, de productiefste auteur en vakman die ik ken. Na zijn grote naslagwerk Nachhaltige Pflanzungen und Ansaaten (Duurzame beplantingen en uitzaaiingen, 2012) nu dit allesomvattende levenswerk als opvolger van Der Naturgarten uit 2001. Na ruim 25 jaar ervaring met het bouwen, ontwerpen en volgen van ontwikkelingen van natuurtuinen in Duitsland, Nederland en Zwitserland is Reinhard Witt tot een gerijpt bewustzijn over het thema inheems groen en alles wat daarmee samenhangt gekomen (...)." (uit: recensie in Oase, lente 2014).

Klik hier om het document te openen »
 
Boek/brochure

Dwalen door betoverend heemgroen

Arien Slagt en Arlette Kouwenhoven, Stichting LM Publishers, Arnhem, 2014. isbn 978-94-6022-272-6. Fraai geillustreerd, 128 blz.

Dwalen door betoverend heemgroen is een bijzonder fraai opgemaakte, stijlvolle wandelgids met een schat aan informatie over de bomen en planten die u al wandelend tegenkomt in de 3 bekendste heemparken van Amstelveen. Tevens wordt stilgestaan bij de geschiedenis van deze parken en hun naamgevers. En uiteraard de planten: de Korenbloem, het Klein heksenkruid en het Grasklokje. Maar ook planten die men nauwelijks meer in het wild aantreft, vindt men nog volop in de heemparken van Amstelveen, die bij elkaar zo’n 11 hectare omvatten.

Hier hebben al die planten een plaats, of dat nu is in de open composities van watervlakte en omlijstende plantengroei van De Braak, de romantische en meer gesloten tuinkamers van het Dr. Jac. P. Thijssepark of het 'ruige' blauwgrasland van het Dr. Koos Landwehrpark. De wandeling begint bij het kwekerijpad in De Braak en eindigt bij het Rood Kornoeljepad in het Thijssepark.

Met handige, uitklapbare routekaart in kleur.

 
Kijk voor meer publicaties bij: