Een huis voor de natuur

Hoe een ouderwets volkstuincomplex veranderde in een modern natuurrijk tuinpark

Iedereen heeft wel een voorstelling bij volkstuinen: rommelige hoekjes langs het spoor, gifspuiters en zwartegrond-liefhebbers. Zoals bij elk vooroordeel is de werkelijkheid veel genuanceerder. Al jaren wordt er op veel volkstuincomplexen hard gewerkt aan meer natuur op de tuin. Een belangrijke rol speelt hierbij het ‘Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren’, opgezet door het AVVN, de landelijke organisatie van hobbytuinders.
In zijn boek beschrijft Frans Picavet in romanvorm het veranderingsproces op een fictief tuinencomplex in aanloop naar het Keurmerk. Inspiratie putte de auteur volop uit zijn eigen ervaring als volkstuinder. Het boeiende proces om (bijna) alle neuzen een kant op te krijgen wordt beschreven, inclusief de onvermijdelijke intriges en ruzies. Tussen de regels door krijg je veel informatie over natuurlijk tuinieren.
Voor iedereen die met veranderingsprocessen te maken heeft, en in het bijzonder natuurlijk op volkstuincomplexen, is het een heel herkenbaar boek. Zoals een volkstuinder tegen me zei: “Goh, ik dacht dat het alleen bij ons zo ging”.
(Machteld Klees)

 

Frans Picavet: Een huis voor de natuur
Paperback, 286 pag.
Uitgeverij Free Musketeers.
ISBN: 978-90-484-1437-6
€ 23,95