Oase-weekends 1992 - 2002

 • Het allereerste Oase-weekend "Terug naar de bron", 25 + 26 april 1992, vond plaats in de omgeving van Haarlem, met als opmaat de presentatie van de eerste Oase-Heemtuingids in Thijsse's Hof in Bloemendaal, een bezoek aan de eerste schoolnatuurtuin in Holland, rondom het Mendelcollege in Haarlem en op de tweede dag een bezoek aan de wijknatuurtuin 't Groene Hart in Haarlem-Schalkwijk en de Heimanshof in Hoofddorp. De excursie was een enorm succes en smaakte duidelijk naar meer.
 • Het tweede Oase-weekend vond 28-30 augustus 1992 plaats in Gent e.o. Terug naar de Vlaamse bron, want we bezochten o.a. Hortus Michel Thiery, de eerste openbare tuin met inheemse beplanting in Vlaanderen (1924). Ecologisch Natuurcentrum De Bosrand in Gent-Gontrode, de Plantentuin van de Rijksuniversiteit Gent, het natuureservaat Bourgoyen-Ossemeersen, de schoolnatuurtuin bij de Panda basisschool in Gent en een presentatie over de eerste Vlaamse particuliere natuurtuin, van ons bestuurslid Johan Heirman uit Gent, stonden vervolgens op het programma.
 • 7 + 8 mei 1993 bezochten we dan voor het eerst met een grotere Oasegroep heel uitgebreid de heemparken in Amstelveen: De Braak, het Jac. P. THijsepark, het Mauritsplantsoen (nu: Koos Landwehrpark), Colijnweg, noordelijke en oostelijke Poeloever en het Zeggelandje, dan 's avonds een dialezing van Rob Leopold over de ontwikkelingen van z'n eigen natuurtuin in Niebert. De tweede dag maakten we een fietstocht langs alle mogelijke (niet alleen heem-)parken, in de gemeente incl. lunch in het Broersepark.
 • 1994 stond, vanwege enorme belangstelling twee maal in het teken van stinzenplanten-weekends in Friesland en Groningen: 9 + 10 april en 16 + 17 april, carpoolend langs: Martenastate in Franeker, de Martenastate in Cornjum, de particuliere stinzentuin van de fam. Lutz in Kollum, overnachten in villa 'Plantenhove' in Damwoude, lezing van Hein Koningen, dan op de tweede dag Domies Toen in Pieterburen, een fraai gelegen particuliere stinzentuin in Eenrum, een wonderlijke ecologische tuin in Den Andel en afsluitend de pastorietuin en kwekerij De Beemd in Warffum. Een prachtig programma met grote groepen belangstellenden in ganzenpas op al die kleine, fijne paden...
 • 3-5 juni 1994 stond een studiereis van Duitse natuurtuinvrienden door Nederland op ons programma, samen georganiseerd met onze vrienden van Naturgarten e.V. Start met dialezing over de Nederlandse natuurtuinbeweging in De Refter in Beek-Ubbergen, de volgende ochtend reis naar Bloemendaal, Thijsse's Hof, en bezoek aan de 3 bekendste heemparken van Amstelveen, terugreis naar Nijmegen, en dan op de afsluitende zondag bezoek aan de zo typisch Nederlandse buurtnatuurtuinen in Arnhem-Spijkerkwartier en Nijmegen-Bottendaal.
 • Een van de meest onvergetelijke reizen, 25-28 mei 1995 (rond Hemelvaartsdag), 4 dagen dwars door Zuid-Limburg en aangrenzend Belgisch Limburg: De Heebrig in Vijlen, D'r Kwakkerpoel in Wijlre, Orchideeentuin in het Gerendal, heempark Sjloensheim in Oud-Valkenburg, IVN-heemtuin in Brunssum en 's avonds laat door de Schone Grub in het Savelsbos; natuurtuin Domein Kiewit in Hasselt (B.), heempark en NMC Genk; weer terug naar Nederland, heemtuintje in het Burg. Damenpark in Geleen, heemtuin in het amfitheater in Stein en afsluitend de IVN heemtuin in Munstergeleen. Hemels!
 • Nog een keer (Oost-)duitsers op bezoek: "Strasse zur Natur". 15 - 18 juni 1995, een bus vol Oostduitsers verrast met de voor hen vreemde recycling tuinen in Arnhem en Nijmegen, de Waalterrassen, de natuur rond de Duivelsberg, kwekerij De Schutsboom, maar ook b.v. met een dagje Amsterdam incl. een vaart over de grachten.
 • Pinksterweekend Voorne en Rijnmond, 24-27 mei 1996: heemtuin Tenellaplas en bezoekerscentrum; heemtuinen in Rotterdam-Kralingen en -Charlois, de Botanische Tuin Cederstraat, Park Schoonoord en 's avonds een romantische avondwandeling door Voornes Duin. De heemtuinen in Schiedam en Vlaardingen (2); de particuliere heemtuin van dhr. Konijnendijk in Oostvoorne, en afsluitend een cultuur- en natuurhistorische wandeling door het vestingstadje Brielle.
 • 23 - 25 mei 1997: een lang weekend in de Belgische provincie Antwerpen en westelijk Noord-Brabant. Start op de Kalmthoutse Heide, 's avonds dialezing van Geert Meijsmans (VESEL) over ecologische siertuinen; heemtuin Rucphen, natuurtuin en MEC Breda-Wolfslaar, natuurpark De Liniehof in Made; 2e dag bezoek aan de ecologische tuin van Rosette Van Cauteren, daarna de Schildehof, heem- en bijentuin en de befaamde Dodoenstuin, (kruidentuin).
 • 23 augustus 1997: excursie in het voetspoor van Louis le Roy. Museum van Haren en Kennedylaan in Heerenveen en dan o.l.v. Ben Veld en de meester zelf door de eco-kathedraal en op bezoek in zijn atelier.
 • 8 juli 1998: bezoek aan de fraaie natuurtuinen van Achilles Cools, Geel (B.).
 • 30 april - 6 mei 2000: met een heel grote groep Oasevrienden haast een week lang per bus en trein langs vele highlights van de Poolse natuur (en cultuur). Aangezwengeld door en voorbereid met Polen-liefhebber Jan Nijman, docent MTuS Frederiksoord, en in Polen begeleid door vakkundige biologen.
 • 12 mei 2001: verkenning per fiets van onze directe omgeving, het Land van Maas en Waal. Vanuit de Oasetuin via de Waalbandijk richting Hernen, bezoek aan de mooie cottage garden + kwekerijtje De Brinkhof in Hernen en kwekerij De Keltenhof in Overasselt.
 • 25 augustus 2001: Parnassia excursie in de Lauwersmeer, Groningen o.l.v. Jan-Jaap en Rik Boehle.
 • 24 en 31 oktober 2001: "Natuurtuin en bouwkunst - een organisch samenspel". Tweemaal een drukbezochte eendaagse excursie met een bezoek aan de heemtuin + het natuurontwikkelingsgebied in Muntendam cq. het bijzondere, duurzaam gebouwde lemen huis op het terrein, het NMC. Na de lunch naar Groningen, rondleiding over het buitenterrein en in het gebouw van de Gasunie. Organische architectuur, nauw verweven met het 'groen', zowel binnen als buiten. En tevens binnen langs alle muren en op de gangen ook nog de grootste particuliere kunstverzameling van Nederland.
 • 21 + 25 juni 2002: Twee fascinerende excursies met zeer veel deelnemers naar de natuurtuinen van kunstenaar, natuurkenner en kauwenvriend Achilles Cools in Geel (B.).
 • juli 2002: een kleine week lang fietsend door het grensgebied van zuidoost Drente, zuidwest Friesland en aangrenzend Overijssel. Vertrekpunt: Uffelte, herberg/camping De Uelenspieghel. O.l.v. Theo Janson en Marcel Rekers eerst verkennen van de ruimere omgeving, het landschap (middag 1). Bezoek aan de wildeplantenkwekerij Arnica van Henk Pleiter bij Dwingeloo, de tuin, winkel en het atelier van Siemen Dijkstra aan de Lheeweg in Dwingeloo, dan fietsend over de Dwingelose Heide, langs het bezoekerscentrum en de tuin rondom richting de Tuinen van Ruinen. 's Avonds in de tuin in Uffelte in een klein amfitheater, gestapeld door Henk Pleiter, verhalenverteller Gerda Noordam (2). Carpoolend naar de particuliere natuurtuin van Hasan Gadellaa in Jonkersland, de Kennedylaan in Heerenveen en de eco-kathedraal in Mildam o.l.v. Louis le Roy (3). Bezoek aan het Buitencentrum van de gemeente Den Haag in Wilhelminaoord incl. heemtuin en prehistorisch dorp, met Jan Wartena verder fietsen naar de b.d. boomkwekerij Cultura in Vledder en het natuurontwikkelingsgebied in de wijk De Stelling in Noordwolde (rondleiding door Marijke en Eddy van der Maarel), om uiteindelijk in zijn eigen particuliere natuurtuin in Vledder te belanden (4). Via een project van Henk Pleiter bij een camping - bloemrijke muren en plantvakken - verder naar Appelscha naar de wildeplantenkwekerij De Heliant van Heilien Tonckens, die de 6-daagse mee voorbereidde en begeleidde. Met haar man Wout ook een wandeling door 'zijn' aangrenzende boswachterij. Later op de middag bezoek en bessen proeven op de biologische kwekerij De Vrolijke Noot van Harrie van Noort in Wapserveen. 's Avonds Ierse muziek in het amfitheater (5). Tijdens de afsluitende zondag bezoek aan een ecologisch beheerde begraafplaats, een vlindertuin en een natuurontwikkelingsproject in Zuidwolde, en samen met Henk Gerritsen verder naar zijn Prionatuinen in Schuinesloot, een heerlijke afsluiting van zes unieke dagen.