Nieuws

5 december 2018

Rob Leopold & Hein Koningenprijs

Op zaterdag 22 september, tijdens de viering van 25 jaar Stichting Oase, is de eerste Rob Leopold & Hein Koningenprijs uitgereikt! Deze tweejaarlijkse wisseltrofee is bedoeld voor vernieuwende initiatieven in het natuurrijke groen. Bij deze eerste editie is de prijs gegaan naar Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk van de Cruydt-Hoeck. Met hun bedrijf in wilde bloemenzaden en met hun vele nevenactiviteiten zetten zij zich in voor een mooiere, bloemrijke wereld en voor het bevorderen van de biodiversiteit. De prijs bestaat uit een beeldje, gemaakt door Hester de Beus en een houtsnede van Siemen Dijkstra.


De prijs is genoemd naar de in 2005 veel te vroeg overleden Rob Leopold (schrijver, dichter, filosoof en inspirator van onder meer natuurtuinen) en Hein Koningen (hoeder van het Amstelveense heemgroen en oud-voorzitter van Stichting Oase). Beiden hebben, elk op hun eigen wijze, een grote bijdrage geleverd aan het denken over, stimuleren en realiseren van natuurrijke tuinen en parken. De Rob Leopold & Hein Koningenprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan jonge mensen die de natuurrijke leefomgeving op bijzondere wijze bevorderen.

 

De Cruydt-Hoeck is in 1978 opgezet door Rob Leopold en Dick van den Burg. In 2007 hebben Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk het bedrijf overgenomen en hebben het sindsdien ontwikkeld tot een plek waar een groot sortiment wilde plantenzaden van betrouwbare inheemse herkomst en sinds twee jaar ook wilde planten gekweekt worden. Bovendien adviseren zij, samen met hun team, over de toepassing hiervan in particuliere tuinen en in het openbare groen.

Stichting Oase zet zich al 25 jaar in voor het bevorderen van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen in Nederland en Vlaanderen.

 

Uit Stichting Oase zijn diverse organisaties en initiatieven ontstaan zoals Wilde Weelde (ecologisch hoveniers), Springzaad (speelnatuur), opleiding Ecologisch Hovenier en als jongste organisatie de SNTP i.o.(Samenwerkende Natuurrijke Tuinen en Parken). Al deze organisaties werken samen binnen het Oase Netwerk aan een natuurrijke leefomgeving.  Ook is Stichting Oase de uitgever van het tijdschrift Oase, voor vrienden van natuurrijke tuinen, heemtuinbeheer en speelnatuur.

 


Meer nieuws in het nieuwsarchief »