Veldgids plantengemeenschappen

Elke plant heeft in het landschap zijn eigen groeiplaats en komt vaak in combinatie met bepaalde andere planten voor. Deze combinaties worden plantengemeenschappen of associaties genoemd. De vegetatiekunde bestudeert het voorkomen van die combinaties.
Deze Veldgids geeft een compact overzicht van de in Nederland onderscheiden plantengemeenschappen. Het maakt vegetatiekundige kennis een stuk toegankelijker voor gebruik in het veld, maar is ook de moeite waard voor heem- en natuurtuinen.
Veel informatie in het boek is zeer compact weergegeven. Het doorlezen van de inleidende hoofdstukken is handig om met het boek te kunnen werken. Via een ‘sleutel’ met kenmerkende soorten kun je in het veld bepalen met welke associatie je te maken hebt.
Het grootste deel van het boek beschrijft de verschillende associaties. Kenmerkende soorten, voorkomen, ecologische vereisten, de plek in de successie worden per associatie, al naar belang, meer of minder uitgebreid besproken.
Door het gebruik van symbolen wordt met weinig ruimtegebruik veel informatie toegevoegd. Dankzij de kundigheid van de vormgever is het geheel toch rustig gebleven. De keuze voor Nederlandse namen maakt het boek toegankelijk voor alle liefhebbers van wilde planten mits zij enige soortenkennis in huis hebben. Voor nieuwsgierige plantenliefhebbers die graag in het veld meer willen herkennen van vegetatieontwikkeling is het boek echt een aanrader.
(Remko van Rosmalen)

Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland